Публикувано от darina на 13 - декември - 2015г. 0 коментара

В рамките на Националната седмица на четенето, под егидата на МОН, в нашето училище бяха планирани и осъществени серия от мероприятия. Инициативата се провежда в седмицата 7-12 декември и нейната цел е повишаване на грамотността и интереса към четенето.

НАЧАЛЕН ЕТАП

Учениците от I –  VI клас участваха в инициативата с различни програми, като във всеки ден от седмицата изпълняваха нова и вълнуваща задача. Постараха се да дадат отговор на въпроса „Защо обичам да чета?“.  За някои четенето е интересно и забавно, други научават нови неща и стават по-умни, трети се пренасят във вълшебен свят и преживяват вълнуващи приключения. Нарисуваха любимия си литературен герой и изработиха проекти за корица на книга. Проведоха състезания „Най-добър четец“ и „Най-добър краснописец“.  Участваха в Маратон на четенето, като представиха пред съучениците си откъси от любими книжки. Обещаха в почивните да четат на мама и татко, на баба и дядо.

В инициативата се включиха и най-малките вазовци,  децата от подготвителна група, с драматизация по стихотворението „Зайко Байко“ на Атанас Цанков.

ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП

На 9 декември учениците от V  клас участваха в инициативата „Предизвиквам те да прочетеш…“, в която разказваха откъси от любими автори и произведения  и ги препоръчваха на другите.

На 10 декември учениците от VI клас взеха участие в изразителното четене „ Най – добър изпълнител на басня“.

В последния учебен ден от седмицата, участниците в Литературния клуб проведоха дискусия на тема: „Езикът, който ни събира и разделя“, четоха разкази от Чудомир. Учениците от V, VI и VII клас се включиха в Маратона на четенето и четоха откъси от любими книги.

За учениците от прогимназиален етап бе поставено табло на първи етаж „Чета, защото…“. На листчета те изразяваха своето мнение, защо обичат да четат.

Една част от участниците посочват, че четат за удоволствие, други, защото искат да знаят повече, трети – защото искат да разберат повече за хората и света или чрез четенето се пренасят в други епохи.

Маратон на четенето

Маратон на четенето

Чета, защото...

Чета, защото…

Инициативата, организирана от Министерството на образованието и науката и споделена от ръководството, колектива и учениците на ОУ „Иван Вазов“, е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността /2014-2020/.

Един от акцентите в стратегията е създаването на среда за насърчаване на грамотността, защото тя е от решаващо значение за способността на човека да се развива като личност, да се учи през целия живот и да участва пълноценно в обществото.

Придобиването на грамотност дава възможност на всеки да живее здравословно, отговорно, успешно и независимо.

Кирил Черкезов – старши учител по български език и литература

Дарина Неделчева – главен учител в начален етап

Related Images: